Uppgång föder uppgång på börsen

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
uppgång
Stockholmsbörsen är upp i år – det talar för att det fortsätter så. (Foto: TT)

Börsen är upp hittills i år – det indikerar att det kommer att bli fortsatt uppgång även resten av året, enligt en historisk analys från Carson.

ANNONS
ANNONS

Domedagsprofetiorna till trots. Starten på börsåret 2023 har varit fenomenalt. Stockholmsbörsen är hittills upp över 10 procent. Och det bådar gott för resten av året. Åtminstone om vi ska tro historien.

2023 i gott sällskap

Analysfirman Carson har studerat hur börsen utvecklats efter de första 100 handelsdagarna på året om avkastningen varit över 8 procent. Carson har gått tillbaka till år 1950 och funnit 24 år med en så stark start. Varav innevarande år är ett.

ANNONS
ANNONS

Helåret landar på plus

Det visar sig att en bra start på året ger bränsle för fortsatta uppgångar under resten av året. Har de första 100 dagarna uppvisat en avkastning över 8 procent så har helåret landat på plus. Och det inkluderar även 1987 då börsen föll med 30 procent i oktober.

Över 25 procents avkastning

Och avkastningen har varit urstark med en genomsnittlig avkastning på över 25 procent under de här åren. Det skall jämföras med snittet för alla år under de senaste 100 åren som ligger på knappt 10 procent.

Carson Källa: Carson

 

Historiken pekar på stark börs

Läser man tidningsrubriker och kommentarer från strateger tycks det nästan som om merparten har en negativ syn för börsen under resten av året. Så kan det bli men historien talar faktiskt för en betydligt bättre utveckling.

Läs även: Morgan Stanley: Ingen sol i sommar på börsen

Läs även: Inga svenska bolag på listan över innovation

ANNONS
ANNONS