Inga svenska bolag på listan över innovation

Uppdaterad: 28 maj 2023Publicerad: 28 maj 2023
Den stolta traditionen av svensk innovation får sig en törn i denna lista från Boston Consulting Group. (Foto: Unsplash)

I förra veckan gästade Alphabets VD Sundar Pichai Stockholm och bedyrade att Sverige är ett viktigt nav när det gäller innovation och ingenjörer för teknikjätten.

ANNONS
ANNONS

Det spädde sannolikt på den svenska självbilden ytterligare inom näringslivet om att svenska företag är bra på innovation.

Inget svenskt deltagande

Så kanske det har varit. Och så kanske det fortfarande är inom vissa nischer.

Men när det gäller innovation i ett bredare internationellt perspektiv för stora företag så är inte Sverige med i matchen.

Den välrenommerade konsultfirman Boston Consulting Groups (BCG) ranking av de mest innovativa företagen i världen saknas nämligen helt svenskt deltagande.

ANNONS
ANNONS

Inga nordiska företag

På deras topp 50-lista finns inga svenska företag längre. Till den svenska ingenjörskonstens försvar ska nämnas att fokus i BCG:s undersökning ligger på de största globala företagen.

Och där är den svenska representationen låg. Våra nordiska grannländer är heller inte representerade. Och där förvånar det att den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk inte platsar på listan.

Ikea och AstraZeneca åkte ur listan för innovation

Men det är i vilket fall som helst svidande kritik för den svenska självbilden.

Källa: BCG

När undersökningen ägde rum för första gången 2021 fanns två svenska företag med på listan, Ikea och AstraZeneca.

ANNONS

Nu dominerar USA. Med de stora teknologibolagen i topp och Apple högst upp.

Hög tid för bättring

I mätningen har BCG bland annat utgått från vilken roll innovation har i bolaget. Hela 79 procent av bolagen på listan har rankat den parametern som en av de tre viktigaste för bolaget.

Likaså hävdar 90 procent av bolagen att investeringar i forskning och utveckling ska stiga i år. De tuffare tiderna till trots.

Det är bara att hoppas att några svenska företag inspireras av detta. Det är hög tid för bättring inom innovation.

Relaterade artiklar:

Sverige i botten även på klimatlistan.

ANNONS
ANNONS