Dagens PS

Trots årets succé - Buffett tappar mot index

Warren Buffett
Som rockstjärnor på scen. Trots årets succé så menar många att de tappar i avkastning. Enligt nedan analys så spär det på ryktet att det ikoniska parhästarna faktiskt blivit sämre över tid. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 07 nov. 2022Publicerad: 07 nov. 2022

Varje år vallfärdar ett hundratal svenskar till Omaha för att vara med på Berkshire Hathaways bolagsstämma och lyssna till investerargurun Warren Buffett (92 år). Tillsammans med sin parhäst Charlie Munger (98 år) håller de en öppen frågestund som är att likna vid en rockkonsert för investeringsnördar.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sämsta 20-årsperioden hittills

Även om året ser ut att bli en revansch för Buffett kan det inte dölja det faktum att överavkastningen mot index numera inte är av samma dignitet som förr. Tvärtom.

Sett till de senaste 20 åren har faktiskt Berkshire Hathaway avkastat sämre än börsen enligt diagram nedan från Compound Advisors.

Skillnaden är 33 procentenheter mot index (inklusive utdelning). En sådan svag 20-årsperiod, relativt index, har Buffett aldrig tidigare haft.

ANNONS

Källa: Compund

Nu “bara” 10 procentenheter bättre än index

Det innebär att Berkshire Hathaways överavkastning nu ”bara” är 10 procentenheter per år under 52 år. Det är en naturligtvis en makalös prestation.

Men för tio år sedan var differensen 20 procentenheter  printmgr file (berkshirehathaway.com).

Berkshire Hathaway lika stora som Stockholmsbörsen

En av anledningarna, som ofta framförs, är att investmentbolaget har blivit för stort. Börsvärdet är 7 300 miljarder kronor, alltså ungefär i paritet med hela Stockholmsbörsen.

Det begränsar investeringsmöjligheterna. Berkshire Hathaway kanske har blivit för stort för att avkasta bättre än börsen?

Men den kritiken är som sagt inte aktuell 2022.

ANNONS

Relaterade artiklar

Deppiga företagsledare är positivt för börsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS