Sveriges hantering av covid är bland de bästa i världen, enligt en ny internationell undersökning från franska Ipsos.

ANNONS

Under torsdagen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige följer de övriga nordiska länderna och plockar bort restriktionerna kring coronapandemin. Kontroverserna kring Sveriges hantering av covid har duggat tätt de senaste åren, men faktum är att regeringen klarar sig med mer än godkänt, enligt svenska folket.

Håll dig uppdaterad med Dagens PS.
Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

70 procent tycker Sverige skött covid bra

Sverige har ett högt anseende runt om i världen för hanterandet av pandemin. Det franska undersökningsföretaget Ipsos har under hösten intervjuat 22 000 personer i 28 länder. Resultatet framgår av diagrammet nedan. Sverige placerar sig nära toppen av de 13 länder som ingick i undersökningen. Bara tre länder placerade sig före Sverige. Hela 70 procent av de tillfrågade uppgav att Sverige hade skött Covid-19 bra.

Worlds best

Strikta Nya Zeeland toppar

Nya Zeeland, som ansågs vara ett föredöme, åtnjöt bara 3 procentenheter högre betyg än Sverige. Detta trots att Sverige hade en i det närmaste motsatt strategi jämfört med det extremt strikta Nya Zeeland. Lite anekdotiskt sitter för närvarande landets premiärminister Jacinda Ardern i karantän efter ett positivt test.

ANNONS
ANNONS

USA i botten

Intressant är också att Storbritannien, som ordnade vaccination före de flesta andra länderna, fick ett betydligt sämre betyg än Sverige. Samma sak för världens två största ekonomier, USA och Kina. USA har dock gjort ett jätteryck. I den förra mätningen, då Donald Trump var president, hade bara 22 procent av amerikanarna förtroende för pandemihanteringen.

Läs även: Pandemin: Sverige tar bort restriktionerna [Dagens PS]