Såväl regeringen som Sveriges landsting och vaccinationssamordnare fick inledningsvis utstå hård kritik för saktfärdighet och dålig organisation när vaccineringen drog i gång.

ANNONS

Det gick framför allt långsamt. Och delvis fel medicin hade inhandlats. Andra länder sprang förbi. Näringslivet klagade. Sverige såg ut att öppna samhället igen senare än omvärlden. Det skulle kosta pengar.

Sverige snart i kapp

Men nu är bilden en annan. Och det har gått nästan obemärkt förbi. Enligt en sammanställning av investmentbanken J.P. Morgan, som baserar sina siffror på Our World in Data, har Sverige kommit ifatt flera av länderna som inledningsvis hyllades för sin snabbhet.

USA framhölls som ett mönsterland i vaccinationsracet. Nu ligger Sverige bara 5 procentenheter efter USA om man utgår från minst en spruta.

Före Norge

Grannlandet Norge, som också var snabba ur startblocken, har vi nu passerat. Australien och Japan är två andra länder som befinner sig långt efter Sverige. I Ryssland, som till och med har ett eget vaccin, har procentuellt sett bara vaccinerat hälften så många som i Sverige.

I den här farten kommer Sverige förmodligen att komma i kapp resten av Europa, som fortfarande har några procentenheter högre andelar av befolkningen som är vaccinerade.

Israel toppar alltjämt

I toppen tronar fortfarande Israel där 60 procent av invånarna nu har fått två sprutor. Det är dubbelt så hög penetration jämfört med Sverige. Kina ligger på andra plats med drygt 50 procent. Sedan kommer Storbritannien och Ungern på delad tredje plats.

ANNONS
ANNONS

Om svenskarna plikttroget infinner sig när de kallas till vaccination finns stora möjligheter att avancera i den här ekonomiskt mycket viktiga skönhetstävlingen.

Relaterade artiklar:

Vaccinexpert hoppfull. Dagens PS

Utvecklat vaccin mot deltavariant. Dagens PS