Pfizer planerar att söka godkännande i USA för en påfyllnadsdos av bolagets vaccin som särskilt ska skydda mot den smittsamma deltavarianten. 

ANNONS

På torsdagen meddelade Pfizer och Biontech att de håller på att utveckla ett påfyllnadsvaccin till sitt covid-19-vaccin, som är särskilt utvecklat för att slå mot den smittsamma deltavarianten.

Bolagen menar att deras nuvarande två vaccindoser har potential att skydda väl mot alla nu kända virusvarianter, även mot deltavarianten, men de vill hålla sig ”vaksamma” och utvecklar en uppdaterad version av sitt vaccin, det skriver CNBC.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, och Centers for Disease Control and Prevention, CDC, sade i ett gemensamt uttalande att fullvaccinerade amerikaner inte behöver något påfyllnadsvaccin just nu, det skriver Reuters.

Flera länder vill ha påfyllnadsdoser

Reuters skriver vidare att Pfizers vetenskapliga chef Mikael Dolsten, säger att tidiga data från Pfizers egna studier visar att en tredje dos genererar antikroppsnivåer som är fem till tio gånger högre än de är efter den andra dosen. Enligt honom har flera länder i bland annat Europa velat diskutera påfyllnadsdoser med Pfizer.

I ett skriftligt uttalande som CNBC återger säger Pfizer och Biontech att uppgifter från Israels hälsoministerium visat att vaccinets effektivitet minskade sex månader efter vaccination samtidigt som deltavarianten blivit den dominerande varianten i landet.

Dessa resultat stämmer med en pågående analys av bolagens fas 3-studie, varför de tror att en tredje dos kan behövas efter 6 till 12 månader.

Planerar placebokontrollerad studie

Enligt Mikael Dolsten planerar Pfizer att snart påbörja en placebokontrollerad studie med sitt påfyllnadsvaccin med 10 000 deltagare. Studien ska undersöka effektiviteten av påfyllnadsdosen och pågå under hösten. Det innebär det att studien kommer vara klar innan bolaget lämnar in sin ansökan till FDA.

ANNONS
ANNONS

Mikael Dolsten säger vidare till Reuters att han inte tror att deras nuvarande vaccin kommer behöva bytas ut mot den nya version av vaccinet som Pfizer och Biontech nu utvecklar för att slå bättre mot deltavarianten, eftersom även det nuvarande vaccinet fungerar mot deltavarianten.

Läs mer: Ny Corona-studie: blanda vaccinen! [Dagens PS]