Enligt vaccin­experten Matti Sällberg kan flock­immunitet i Sverige uppnås i september. De senaste siffran från Folk­hälsomyndigheten visar att nästan 45 procent av svenskarna har fått båda doserna.

ANNONS

De färska siffrorna visar vidare att knappt 70 procent av svenskarna har fått en dos.

Majoritet av äldre är vaccinerade

Bland den äldre delen av befolkningen har majoriteten redan fått två doser. Bland de äldsta är siffran mellan 80 och 90 procent och för gruppen 60–69 år är 80 pro­cent fullt vaccinerade.

Det innebär ett steg i rätt rikting mot flock­immunitet menar Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Flock­immunitet kan ske redan i september om vaccineringstakten fortsätter i samma takt, eftersom mellan 70 och 80 procent bör vara immuna då.

”Då går förhoppningsvis smittspridningen ner och bibehålls på en låg nivå”, säger Matti Sällberg till Di.

För närvarande ligger antalet fall i Sverige på mellan 200 och 400 om dagen, att jämföra med omkring 9 000 fall om dagen i april.

ANNONS
ANNONS

Hoppfull inför hösten

Matti Sällberg är hoppfull inför hösten.

”Blir det en fjärde våg i höst så kommer den förhopp­ningsvis inte att bli lika stor och drabba sjukvården om vi uppnått ett immunitetsläge på 70 till 80 procent.”

Samtidigt fortätter den starka viljan att vilja vaccinera sig bland svenskarna, vilket sker nu i samband med att allt fler restriktioner lyfts i samhället.

”Varje dos vi ger visar hur effektiv och säker vaccinationen är. Trots att vi genomfört den största vaccinkampanjen i historien har säkerheten varit fantas­tisk.”

Många har insett att ta båda doserna är det enda som kommer öppna upp samhället och återgå till ett normalt liv igen trots att det har funnits många frågetecken med vaccinen, menar Matti Sällberg.

”Det har funnits biverk­ningar, men man har hittat dem och justerat hur man använder vaccinet.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fullvaccinerade som får covid är ofta symptomfria