Sverige och Finland har det varmast i Europa

Uppdaterad: 28 maj 2023Publicerad: 28 maj 2023
Sverige och Finland har det varmast innomhus i hela Europa
Enligt den senaste statistiken från Eurostat så har Finland och Sverige det varmast inomhus av alla länder inom EU. (Foto: Pixabay)

Med stigande elpriser i Europa har det vandrat runt historier i media om hur elkostnaden tvingat boende att sänka värmen för att få ekonomin att gå ihop.

ANNONS
ANNONS

Men att svensken sitter hopkurad under filtar i soffan med rimfrost på innerfönstren tycks inte stämma.

I ett europeiskt perspektiv, det svenska vintervädret till trots, har svensken det varmt om fötterna.

Sverige och Finland i topp

Den europeiska statistikmyndigheter Eurostat Statistics | Eurostat (europa.eu)har undersökt hur det förhållit sig med värmen i bostadshusen inom EU.

Det visar sig att svenskarna inte behövt frysa. Tillsammans med Finland, Österrike och Slovenien har svenskarna hållit värmen bäst.

Där har bara högst 2 procent av befolkningen frusit inomhus. Det är bara Finland – men blott 1 procent – som ligger före.

Statistik över de som har det varmast inomhus i Europa Källa: Eurostat’

ANNONS
ANNONS

Allt färre fryser i Europa

Det är stor skillnad mot resten av Europa där snittet ligger på 7 procent. I vissa länder fryser faktiskt en fjärdedel av befolkningen.

Men snittet har faktiskt, elpriserna till trots, sjunkit under de senaste åren. Högst andel av befolkningen som haft det kylslaget är Turkiet, Grekland, Spanien, Litauen och Balkanländerna.

Inga köldskador i Spanien

Men där är ju inte merparten av husen byggda för kyla. Och det är knappast köldskador som uppstår under de förhållandevis milda vintrarna.

Mätningen av Eurostat avser 2021. Ska bli intressant att se utfallet för fjolåret. Då var elpriserna högre tillsammans med räntan och konsumentpriserna.

Relaterade artiklar:

Ny världsekonomi – här bestäms tillväxten

ANNONS
ANNONS