Bill Gates är tekniksnille, superentreprenör, och världens största filantrop. Microsofts grundare och störste aktieägare har fått många epitet genom åren.

ANNONS

Ett tag var han också världens rikaste individ. Att han även är Warren Buffetts bridgepartner ska också nämnas.

Global superstar

Var Bill Gates än rör sig drar det till sig uppmärksamhet. Hans omtalade höga IQ och intellekt har gjort honom till en superstar i hela världen.

Alla vill hänga med en sådan. Nyligen var Nicolai Tangen den lyckligt lottade.

Världens största fond

Tangen är VD för den norska Oljefonden. Det är världens största fond med tillgångar på osannolika 15 000 miljarder kronor.

Det är 50 procent mer än marknadsvärdet på hela Stockholmsbörsen och motsvarar cirka 1,5 procents ägande i alla börsnoterade företag i världen.

ANNONS
ANNONS

Podden Good Company

Bill Gates medverkade i podcasten ”In Good Company” som Tangen spelar in med världens största företagsledare.

Gates pratade bland annat om hur att hantera klimatkrisen, utrota svälten och svåra sjukdomar. Och så naturligtvis teknik i allmänhet och AI i synnerhet.

Hans Rosling

Eftersom Gates är en omvittnad bokslukare av rang fick han även frågan om vilken bok som är den bästa han läst. Han hade svårt att välja bara en.

Han valde dels ”The Better Angels Of Our Nature: Why Violence Has Declined” av den kanadensiske författaren Steven Pinker, dels böckerna av svensken Hans Rosling.

Framtidsoptimist

Rosling var professor i global hälsa på Karolinska Institutet och avled 2017. Han har skrivit flera böcker varav Factfulness är den mest kända och sålda.

ANNONS
ANNONS

Rosling blev framför allt uppmärksammad för sin framtidsoptimism där det lägre barnafödandet och mindre fattigdom var hans främsta käpphästar.

Nu kan han även lägga hedersomnämnande av Bill Gates till sina lagrar.

Relaterade artiklar:

Varning för rekordvärderingar på techbolag [Dagens PS]