När inflationen började stiga och räntorna följde efter var analytikerkåren enig. Den här miljön passar inte för högt värderade techbolag.

ANNONS

Sektorn målades ut som den mest naturliga att undervikta och sälja av. Ju högre räntan är desto högre blir avkastningskravet och därmed lägre värde på framtida vinster.

Eftersom techbolag växer snabbare än snittbolaget var deras värdering till större utsträckning beroende av låga avkastningskrav.

Bolagsspecifika debacel

På Stockholmsbörsen visade sig förutsägelsen bli sannspådd. Det kan aktieägare i Sinch, Truecaller, Hexatronic med flera intyga.

Men det visade sig mera bero på bolagsspecifika anledningar än på en allmän nedgång för högvärderade techbolag.

Källa: BofA

Nu mest populära, igen

På global nivå, och i USA i synnerhet, har profetian inte infriats. Som framgår av diagrammet ovan från investmentbanken BofA står teknologibolagen högre nu jämfört med övriga bolag.

Med inflationen på väg ned, liksom räntorna, är säljargumenten för sektorn obsoleta. Teknologiaktier är mycket riktigt den sektor som dragit till sig mest kapital under våren.

BofA varnar

Men det hindrar inte bedömare, däribland BofA, att ändå höja ett varningens finger för techbolagen.

ANNONS
ANNONS

Kursmässigt är avvikelsen på indexet S&P500 över två standardavvikelser. Och det är på rekordnivåer. Högre än innan techbubblan sprack vid millennieskiftet.

Det brukar, åtminstone sett till historien, tala för ett fall för sektorn relativt index.

Relaterade artiklar:

Hedgefonder indikerar börsnedgång. [Dagens PS]