Vinstmässigt ser det bra ut på börsen för nästa år. Enligt banken SEB fortsätter vinsterna upp med 9 procent för Nordens börsbolag.

ANNONS

I Sverige går det ännu bättre med en uppgång på 15 procent. Men sedan är det roliga slut. Åtminstone i våra grannländer. SEB estimerar nämligen att under 2023 kommer börsvinsterna att vända ned.

Verkstadsbolag tappar

Men för investerare på hemmaplan ser det bättre ut. Vinsterna prognostiseras av SEB att fortsätta upp med 9,5 procent för de inhemska börsbolagen. Detta trots att verkstadsbolagen, som väger tungt på Stockholmsbörsen väntas uppvisa fallande vinster.

Det som drar upp vinsterna i Sverige 2023, enligt SEB, är hälsovårdsbolagen och företag som säljer sällanköpsvaror (läs Thule, Dometic, mfl).

Oljepriset är jokern

Sänket för börsvinsterna i Norden är energisektorn och Norge. Men det hänger i slutändan på vad vi får för oljepris. Och att tippa oljepriset är omöjligt.

ANNONS
ANNONS

Det är inte bara en fråga om utbud och efterfrågan utan storpolitik som styr. Med lite högre oljepris jämfört med prognoserna kan alltså även 2023 visa vinstuppgång i Norden.

Läs även: Därför är börsen bäst både på kort och lång sikt [Dagens PS]