Dagens PS

Stor undersökning - Svenska föräldrar har det bäst i världen!

För barnföräldrar är Sverige bäst i världen
I kampen om rätt kompetenser har Sverige ett trumfkort. För som barnförälder är Sverige det bästa landet i världen. (Foto: Alexander Dummer, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 11 aug. 2021Publicerad: 11 aug. 2021

I den internationella dragkampen om företagens huvudkontor och talanger så har Sverige länge haft ett trumfkort. Förmånerna för barnfamiljer har, tillsammans med de övriga nordiska länderna, varit avsevärt bättre än på andra platser.

ANNONS
ANNONS

Skolan och skjutningar har solkat betyget den senaste tiden, men inte tillräckligt för att rubba Sveriges topplacering. Det visar en mätning av konsumentvarujätten Nestlé som i en färsk ranking (The Parenting Index (First Edition) (nestlenutrition-institute.org) placerar Sverige som etta. Och det är med mycket bred marginal till tvåan Chile.

Bra betyg i alla delar

Nestlé baserar sin rapport på både hårda fakta och intervjuer. Mätningarna har gjorts sedan 2000 och utförs av konsultbolaget Kantar.

Utfallet är resultatet av nio olika parametrar (se diagrammet nedan). Sverige får bra betyg i alla delar men det är några som sticker ut.

Undersökning svenska föräldrar

Källa: Nesté

Pappaledighet positivt

Dels är det ekonomiska stödet unikt generöst jämfört med övriga länder i undersökningen, dels är frånvaron av press från arbetsgivare och samhället i stort bättre än annorstädes.

Slutligen upplever föräldrar en stödjande och förstående omgivning som inte går att uppbringa på andra platser. Delad föräldraledighet framhålls också som något positivt.

ANNONS

Kina i bottten

I botten på listan återfinns Kina. Kanske borde de styrande i Kina, som nyligen uppmuntrade kineser att skaffa fler barn, se över förutsättningarna för föräldrar.

Rankingen är i vilket fall som helst en fjäder i hatten för Sverige och förbättrar attraktionskraften för Sverige som land att bilda familj i.

Relaterade artiklar:

Arbetsmarknadsministern: jobben kommer tillbaka. Dagens PS

Sverige toppar kvinnoligan. Dagens PS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS