Dagens PS

Stockholmsbörsen i topp jämfört med andra börser

Stockholmsbörsen
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 20 juli 2021Publicerad: 20 juli 2021

Med 19 procent i avkastning, mätt i dollar, placerar sig Stockholmsbörsen på en hedrande sjunde plats i världen. Det visar en sammanställning av analystjänsten Compound som analyserat utfallet på landsbasis, genom noterade ETF:er, för det första halvåret 2021.

ANNONS
ANNONS

Förutom Österrike är det bara länder med stor tillverkning av energi (läs olja) som placerar sig före Sverige i rankingen. Att Sverige kommer före oljelandet Norge säger något om trycket på den svenska börsen under våren. Även Taiwan återfinns i toppen men det är i huvudsak bristen, och därtill prisuppgången, på halvledare som pressat upp örikets aktier.

Svenska börsen

Klåfingriga kineser

På andra sidan Kinesiska sjön var det sämre beställt. Att klåfingriga kinesiska myndigheters ökade sin inblandning i det kinesiska näringslivet i allmänhet, och teknologijättarna i synnerhet, har inte mottagits väl av aktiemarknaden. Hittills i år är Kina-ETF:er oförändrade.

Det är en bedrift med tanke på allt kapital som flyter in i den finansiella sektorn i år. Inte minst flödet till aktiemarknaden som är det högsta någonsin.

Låga vinstmultiplar

Bakom sig i tabellen har Kina mestadels bara latinamerikanska länder. Samt naturligtvis Turkiet som i princip parkerat i botten under de senaste åren. Att vinstmultiplarna var – och är – förrädiskt låga har inte varit något skydd när valutan krackelerat.

Hemma bäst

ANNONS

Då är det säkrare att satsa på Stockholmsbörsen. Då slipper man valutarisk och investerar i en marknad som slagit världsindex de senaste 30 åren med bred marginal.

Stockholmsbörsen

Sedan finanskrisen för 13 år sedan har Stockholmsbörsen utvecklats hela 50 procent bättre än världsindex (se diagram nedan där gröna linjen är Stockholmbörsen och den orangea världsindex).

Borta bra men hemma bäst.

Relaterade artiklar:

Unik hausse på råvaror. Dagens PS

Morgans Stanley: Högre inflation är bra för börsen. Dagens PS

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS