Dagens PS

Stigande ränta – så allvarligt är läget

Det senaste decenniet har den amerikanska centralbanken, liksom svenska Riksbanken, haft en nominell ränta som legat under inflationen. Så vad kommer hända om räntan nu går upp? (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 16 feb. 2022Publicerad: 16 feb. 2022

Om ett år väntas den amerikanska centralbanken ha höjt styrräntan från 0 till 1,2 procent. Det är i alla fall vad marknadens aktörer har diskonterat.

ANNONS
ANNONS

Det är ett rejält uppställ med stigande ränta. Men det är bara början om inte inflationen faller rejält.

Ränta som är högre än inflationen

Det senaste decenniet har den amerikanska centralbanken, liksom svenska Riksbanken, haft en nominell ränta som legat under inflationen.

I nedan graf från från Lyn Alden är det perioden som är rödmarkerad.

Men det är inte det normala. Räntan brukar ligga över inflationen så att realräntan blir positiv. Det är perioder som är färgade gröna i diagrammet.

Så har det sett ut under merparten av efterkrigstiden. Det gäller för USA likväl som Sverige.

Graf över historiskt stigande ränta Källa: Lyn Alden Investment Strategy

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Deflationsrisken ett minne blott

Anledningen till de senaste tio årens onormala räntor har varit att centralbankerna varit oroliga för fallande priser, deflation, i kombination av såväl de negativa effekterna av finanskrisen som pandemin.

Dessa risker är nu borta med besked. Just nu har vi en rekordstark ekonomi världen över samtidigt som deflationshotet är ett minne blott.

Bostadssektorn i dallring

En återgång till mer normala räntor, alltså som ligger över inflationen, innebär en helt annan räntemiljö. Det innebär, om inflationen stannar där den är nu, en styrränta i USA på över 7,5 procent och över 4,1 procent i Sverige.

Nu kommer det sannolikt inte bli de nivåerna. Åtminstone inte på kort sikt. Det skulle nämligen sätta hela bostadssektorn i dallring.

En stigande ränta blir problem för bostadslånen skulle följa med i höjningen. Det är helt enkelt inte politiskt och ekonomiskt gångbart i närtid.

ANNONS

Vänja sig vid stigande ränta

Dessutom räknar marknaden med att inflationen kommer att falla tillbaka under 2022. Så ser prognoserna ut för såväl USA som Sverige.

Men nu när inflationsspöket väl har vaknat är frågan om centralbankerna vågar vara kvar i den för aktiemarknaden ljuvliga miljön med negativ realränta.

En återgång till en ränta som överstiger inflationen är mer trolig. Det är så det har sett ut i historien.

Det kan vara lika bra att vänja sig vid tanken på väsentligt högre räntor.

Relaterade artiklar:

Höjd ränta ingen fara säger Wall Street.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS