Hur man än vrider och vänder på statistiken verkar höjd ränta inte alltför farligt. Men investmentbankerna fortsätter måla upp olika scenarier över hur förloppet och mottagandet på finansmarknaden kan tänkas bli.

ANNONS

I år är konsensus på finansmarknaden att den amerikanska centralbanken FED kommer att höja styrräntan tre gånger. Det är första gången på två år som räntan ändras och nervositeten är påtaglig bland investerare hur marknaden kommer att reagera.

Investmentbankerna formligen sprutar ut olika scenarier och historisk statistik över hur förloppet och mottagandet på finansmarknaden kan tänkas bli.

Ingen dramatik

Men hur man än vrider och vänder på statistiken verkar det inte alltför farligt. Investmentbanken Goldman Sachs har publicerat en pedagogisk graf som visar hur börsen reagerat på tidigare räntehöjningar. Den orangea kurvan visar börsens förlopp för de räntehöjningar som ägt rum före 1990. Den blåa kurvan avser kursutvecklingen på räntehöjningar efter 1990. Och den svarta är genomsnittet av de två kurvorna.

Plus 100 procent efter två år

Kurvaturen är lite olika men efter två år är båda kurvorna på plus. Räntehöjningar som ägt rum under de senaste trettio åren har initialt förorsakat motvind på börsen men sedan har marknadens aktörer skakat av sig ränteoron med besked. De tidigare räntehöjningarna har haft en i det närmaste omvänd resa. Men snittet är lugnande. Plus 100 procent efter två år.

Investerardygnet

Bara tre år till nästa börstopp

Analysfirman LPL Research har ett lite annorlunda angreppssätt. LPL Research har räknat ut hur lång tid det tagit till nästa börstopp efter en räntehöjning. I snitt har det gått 3,4 år och då har börsen i genomsnitt stigit med 67 procent. Det är också ett förtroendegivande resultat. Av historien att döma finns det inte anledning att kliva av börsen bara för en stundande räntehöjning.

ANNONS
ANNONS

Investerardygnet

Läs mer: Undersökning: Största hotet mot börsen [Dagens PS]