Mitt i allt klimatelände finns det ljuspunkter. En är definitivt prisutvecklingen på fossilfria energialternativ. För tio år sedan kostade elektricitet framställd av sol fyra gånger mer att producera än elenergi från utsläppsboven kol.

ANNONS

Nu är solenergi hälften så dyrt att producera som kol, om man bortser från subventioner. Det visar statistik från OurWorldinData.org Energy – Our World in Data.

Investerardygnet

Vindkraft billigast

Det är en dramatisk förändring som helt har ändrat spelplanen. Samtidigt har vindkraften fortsatt att bli billigare att producera. Landbaserad vindkraft är nu det mest kostnadseffektiva sättet att producera el.

Och havsbaserad vindkraftsel är lika billigt som kol. Medan kol har haft en oförändrad produktionskostnad det senaste decenniet så har kärnkraften fördyrats med 66 procent.

Ljus framtid för Vestas

Det här är hoppfullt för miljön för det är den relativa produktionskostnaden som spelar roll. Redan nu svarar, enligt OurWorldinData, förnyelsebar energi för tre fjärdedelar av all ny kapacitet som kommer till marknaden.

ANNONS
ANNONS

Och om kostnadstrenden fortsätter lär andelen bli än större. Det låter som goda förutsättningar för bland annat danska vindkraftsjätten Vestas och svenska solbolagen Midsummer, Advance Soltech och SolTech Energy Sweden.

Läs även: Kina har dubblat importen av kol på ett år [Dagens PS]