Europas börsnoterade bolag blir alltmer ägda av amerikanare. Om den här takten håller i sig kommer indexfonder från USA äga över hälften av aktierna i Europa redan om 25 år.

ANNONS

Det visar en ägaranalys av investmentbanken Goldman Sachs.

Minskat korsägande

Vid millenniumskiftet var det amerikanska ägandet bara 10 procent. Nu uppgår det hela 28 procent. Ägarandelen från USA:s indexfonder stiger även i Sverige.  De kategorier som har minskat ägandet är framför allt investerare utanför USA och Europa som halverat ägandet från 70 till 15 procent.

Det minskade korsägandet i Europa syns också tydligt. Företag som äger aktier i andra bolag har minskat från 30 till 15 procent. Detsamma gäller banker och försäkringsbolag. Samt även privatpersoner.

Blackrock och Vanguard äger över 6% av Stockholmsbörsen

Bakom uppgången för amerikanskt ägande ligger bland annat de gigantiska fondbolagen Blackrock och Vanguard. De driver passiva indexfonder och äger tillsammans exempelvis över 6 procent av aktierna på Stockholmsbörsen.

Deras intåg är diskutabelt då de inte har för avsikt att hjälpa till att styra bolagen. Förutom specifika frågor som miljö.

Gigantiska indexfonder tar över Europa

Relaterade artiklar:

Rekord och ny uppköpsvåg på gång. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Svensk konkurrenskraft i topp. Dagens PS