Hittills i år har private equity-bolagen (PE ) i världen investerat lika mycket via uppköp som under hela fjolåret. Fortsätter det i den här takten kommer det bli ett rejält rekord och landa på bortåt motsvarande 10 000 miljarder kronor.

ANNONS

Det är nästan lika mycket som hela Stockholmsbörsen. Det visar en sammanställning av nyhetsbyrån Bloomberg.

Hög belåning

Anledningen är flera. Dels har private equity bolagen (EQT, Nordic Capital etc.) dragit in stora summor till nya fonder som måste sättas i arbete. Dels har mycket pengar frigjorts genom börsnoteringar. Sedan spelar också den låga räntan in.

Brukligt är att finansiera förvärven med så mycket lån som möjligt. Det maximerar avkastningen för andelsägarna. Om förväntningarna är att räntorna kommer att stiga framöver så finns det en poäng att göra upplåningen nu.

Private equity bolagen köpsugna

Uppköp på Stockholmsbörsen

PE-bolagen opererar globalt och det borde leda till att vi får se fler uppköp på Stockholmsbörsen den närmaste tiden. Hittills i år har det varit förvånansvärt få. TA Associates färska bud på Elos Medtech är ett undantag.

ANNONS
ANNONS

Men det är ju inte bara noterade bolag som är aktuella. Men där konkurrerar PE-bolagen med alla nystartade SPAC:ar, inklusive de fyra nya noterade i Sverige. Det verkar i vilket fall som helst vara säljarens och inte köparens marknad.

Men det är bra för börsen.