Sverige är ett av de bästa länderna i västvärlden att bedriva industriproduktion i. Bara Danmark och Rumänien är bättre länder, enligt en färsk undersökning av tyska Institut der Deutschen Wirtschaft (IW).  

ANNONS

Såväl Polen som länderna i Baltikum, dit det är populärt att flytta produktionen, är dyrare. Sämst rankas Storbritannien följt av Tyskland. Sverige har cirka 30 procent lägre kostnader än industrijätten Tyskland och cirka 25 procent lägre än snittet (Mittelwert).

Digitaliseringen bakom ökad konkurrenskraft

Utfallet är lite överraskande ur svenskt vidkommande. Så här bra brukar inte mätningarna landa för svensk tillverkningsindustri. Det IW har gjort är att inte bara titta på lönekostnader och andra avgifter utan utgått från kostnaden för en producerad enhet.

Ett land med stor digitalisering och hög robotisering kan då kompensera en högre lönekostnad med högre effektivitet. Det förklarar såväl Sverige som Danmarks placeringar.

Flytta hem produktion

I rapporten lyfts även de nordiska länderna fram som betydligt attraktivare platser för industriproduktion jämfört med exempelvis Tyskland. Det här borde ge styrelserna i de svenska bolagen anledning att se över möjligheterna att flytta hem produktion från utlandet.

I synnerhet då pandemin har blottlagt risken med produktion i fjärran länder. Sedan kanske inte statistiken är optimal för Svenskt Näringsliv när det vankas löneförhandlingar.

ANNONS
ANNONS

Svensk konkurrenskraft