Vad är tidsrymden det skulle ta för en amerikan med genomsnittsinkomst att tjäna ihop för att bli lika rik som världens nu rikaste person Elon Musk med sin förmögenhet på drygt 2 000 miljarder kronor. Det tar 3 miljoner år, perspektivet är svindlande.

ANNONS

Och då är inte skatt eller nödvändig konsumtion avdragen från lönen. Det är konsultfirman Statista Chart: Three Million Years to Become the Next Elon Musk | Statista som har räknat ut hur många år som krävs för landsmän med vanligt arbete  att uppnå samma förmögenhet som de superrika.

Källa: Statista

17 miljoner år för att bli lika rik

Men Elon Musk är inte värst i det här sammanhanget.  Mukesh Ambani har skapat sin förmögenhet på textilier, detaljhandel, telekom och kemi. Det mest kända bolaget är telekomoperatören Reliance.

Han är indier och rankas just nu som världens nionde rikaste person i världen (se diagram nedan). I Indien, med en betydligt lägre genomsnittsinkomst än USA, skulle det ta hela 17,4 miljoner år att nå samma ekonomiska välstånd.

Källa: Bloomberg

Elon Musk femma

Ambani skuggas av kinas dryckeskung Zhong Shanshan. En kines behöver 15,3 miljoner år på sig för att tjäna ihop till Shanshans förmögenhet.

Teslagrundaren Musk är faktiskt bara femma med dessa beräkningsmetoder.

1 miljon år för att bli lika rik som Stefan Persson

Sverige har inte någon representant på rankingen nedan men lite längre ned på listan återfinns klädjätten H&Ms huvudägare Stefan Persson.

Enligt tidningen Forbes beräkningar är Stefan Persson god för 200 miljarder kronor. Det skulle krävas nästan 1 miljon år av medelsvenssons lön får att matcha den summan.

ANNONS
ANNONS

Värt att notera är att ägaren av spanska Inditex – H&Ms kanske tuffaste konkurrent – Amancio Ortega bedöms har tre gånger större förmögenhet än Persson.

Relaterade artiklar:

Europas konsumenter tappar köpkraft. Dagens PS