Chansen till avkastning på börsen från en dag till en annan ger ungefär samma odds (52%) som att singla slant. Men till skillnad från spel och dobbel är oddsen för en positiv avkastning över tiden, att tjäna pengar, på börsen 100 procent.

Det visar en ny analys av LPL Research, med data från S&P 500s livstid och dess föregångare, S&P 90.

Bra odds

Så har det i alla fall sett ut historiskt. Det enda som krävs om du vill tjäna pengar är att man har en aktieportfölj som liknar index och behåller positionerna i minst 25 år.

Även vid kortare innehavstider är oddsen förvånansvärt goda. Med ett års innehavstid är till exempel oddsen 65,2 procent till en positiv avkastning. Efter endast tre år hela 80 procent.

Bästa platsen

En koncentrerad portfölj löper större risk – men också möjlighet – att avvika från det här utfallet. De som lyckades tjäna pengar på exempelvis dogecoin, Gamestop eller AMC skulle definitivt använda ordet möjlighet. Den här statistiken kan dock vara bra att ha i åtanke när och om det blir en sättning på börsen.

Aktiemarknaden har alltså över tid varit den bästa platsen att placera pengarna på. Väsentligt bättre än alla andra upptänkliga spelhålor.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>