Valutor utgör världens största marknad med en omsättning som är mångfalt större än den samlade omsättningen och marknadsvärdet för obligationer och aktier. Trots det är det förhållandevis få aktörer som är aktiva. Men de, bland annat centralbankerna, är å andra sidan desto större.  

ANNONS

Avkastning som börsen 

Svårigheten för investerare är att man på valutamarknaden är i händerna på politiker. Det kräver en helt annan analys än ordinära företagsanalyser. Annars är det inget fel på avkastningen. Om man nu får rätt. Den som kortade den venezuelanska valutan för tolv månader sedan har gjort sig en nätt förtjänst på 50 procent. Det är fullt i klass med avkastningen på börsen. 

Genväg för småsparare 

Men det finns en genväg för småsparare. Det är det så kallade Big Mac-indexet som lanserades av tidningen The Economist 1986. Indexet utgår från att man jämför priset på McDonald´s välkända hamburgare Big Mac i olika länder och sätter det i relation till valutakursen. Det är görligt eftersom McDonalds finns representerade i nästan alla länder. Allt priser sätts i relation till priset för en Big Mac i USA. 

Kronan 9% övervärderad 

I USA kostar en Big Mac just nu 5,65 USD. I Sverige kostar den, enligt The Economist, 53,5 kronor. Men enligt rådande valutakurser skulle den bara kosta 49 kronor. Därför är den svenska kronan övervärderad med drygt 9 procent och skall således falla gentemot med dollarn. Sverige är för närvarande bara ett av fyra länder med för högt värderad valuta, enligt Big Mac-index. 

big mac-index
Källa: The Economist

Big Macindexet kan tyckas lite simpel, men det har blivit en global standard och föremål för dussintals akademiska avhandlingarFör de som är sugna på valutaspekulationer kan det vara idé att titta på de länder som uppvisar den största avvikelsen mot motiverad valutakurs. I tabellen nedan återfinns de största differenserna. De utgör samtliga undervärderade valutor. Libanon, Ryssland och Sydafrika toppar listan. Kanske inte de mest trygga länderna att sätta sina besparingar i. Men till skillnad från lågt värderade och ”farliga” aktier kan inte valutor gå i konkurs. 

big mac-index
Källa: The Economist

Se The Economists Big Mac-index här.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Håll i hatten – tuffare tider väntas på börsen

Läs mer: Säljläge! Se upp för manipulerade obligationsfonder