Dagens PS

Håll i hatten - tuffare tider väntas på börsen

tuffare tider på börsen
Nu väntas tuffare tider på börsen efter att juli varit en fantastisk börsmånad med en uppgång på närmare 7 procent för Stockholmsbörsen. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 08 aug. 2021Publicerad: 08 aug. 2021

Augusti kan bli en tuffare månad på börsen efter att juli varit en fantastisk börsmånad med en uppgång på närmare 7 procent för Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Väsentligt bättre än både Nordenindex (+4,2%) och USA (S&P 500 +2,3%). Kursprognosen från investmentbanken BofA över juli månad fungerade perfekt.

Dålig affär att sälja före sommaren

Banken hade gjort en statistisk körning över historisk kursutvecklingen på månadsbasis under det första året under en ny amerikansk president. Prognosen var 2,28 procent för juli och utfallet blev 2,3 procent. De som enligt den gamla börsskrönan sålde till sillen för att köpa tillbaka till kräftorna ser än så länge ut att ha gjort en dålig affär.

nedgång på börsen

Tre negativa månader väntar

Men om historien är en bra ledstång så finns det anledning att nu bli mer försiktig på börsen. Enligt statistiken väntar nu tre negativa månader. För att sedan avsluta året i dur med två positiva månader.

Augusti är inte så mycket att oroa sig för. Det är värre med september och oktober. De historiska oddsen är över 50 procent på negativt utfall.

Pengakranarna skruvas åt nästa år

Men som alltid står sig historisk statistik slätt mot vad som händer här och nu. Centralbankerna, som styrt börsen det senaste året med sina stimulanspaket, kommer av allt att döma inte skruva åt kranarna under resten av året.

Det sker först nästa år. Marknadens prognoser är att det sker redan under första kvartalet 2022. Så frågan är när aktiemarknaden kommer att diskontera den förändringen.

Om aktiemarknaden som brukligt diskonterar förändringar ett halvår i förväg så kanske det sker någonstans de närmaste månaderna.

Det finns anledning att hålla i hatten ett tag.

Relaterade artiklar:

Risk för börsfall. Se likheterna med techbubblan. Dagens PS

Rekord i börsnoteringar – en varningssignal? Dagens PS

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS