Dagens PS

Rysare - dubbelt så hög blankning av aktier i sällanköpsvaror

Sällanköpsvaror och hälsovårdsaktier är de sektorer soml hedgefonderna bedömer kommer att avkasta sämst framöver. Där är blankningsandelen ungefär dubbelt så hög som för börsen generellt. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 09 maj 2022Publicerad: 09 maj 2022

Just nu håller de stora investerarna på att positionera sig för den nya ekonomiska miljön med högre inflation, högre ränta och lägre tillväxt. Det är i princip den omvända världen mot vad investerarna har vant sig vid de senaste decennierna.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Dubbelt så hög andel blankning

Sällanköpsvaror och hälsovårdsaktier är alltså de sektorer som i alla fall hedgefonderna bedömer kommer att avkasta sämst framöver. Där är blankningsandelen ungefär dubbelt så hög som för börsen generellt. S&P Global Market Intelligence har även brutit ned sällanköpsvaror i delsegment.

Då visar det sig att det är den breda detaljhandeln som hedgefonderna skyr mest.

Inte bra för Kjell&Company och Bilia

Störst blankningsandel har möbelhandeln. Där är nu över 13 procent av utestående aktier i noterade bolag blankade. Det bådar illa för svenska IKEA.

Därefter kommer elektronikhandeln med svenska Kjell&Company i riskzonen. Varuhus är flitigt blankade med där är representationen på Stockholmsbörsen liten, om vi bortser från NK i Stockholm och Göteborg som numera drivs av Hufvudstaden.

Även bilhandeln förekommer högt upp vilket är en varningssignal för svenska Bilia.

ANNONS

Sjunkande reallöner

Överlag är det alltså konsumentrelaterade företag som bedöms fara illa när räntan och inflationen stiger. I år kommer merparten av västvärldens löntagare att bekanta sig med sjunkande reallöner.

Rimligtvis kommer det i slutändan prägla konsumtionen. Det är i alla fall vad hedgefonderna räknar med.

Relaterade artiklar:

Frestande att ta rygg på Warren Buffet. Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS