En pandemi med efterföljande stimulanser har satt fart på inflationen. Riksbankschefen Stefan Ingves kan äntligen pusta ut. Inflationsmålet är nått. Och det med råge.

ANNONS

Men det har som bekant varit en lång och mödosam resa dit. Stefan Ingves har haft det tufft i ett drygt decennium. Hur mycket Riksbanken än sänkte räntan vägrade inflationen att ta fart.

Mer fel än rätt

Men Ingves var inte ensam om problemet med ouppnådda inflationsmål. Och Riksbanken var heller inte sämst i den genren. Det visar en sammanställning av Deutsche Bank (se diagram nedan).

Räknat från 2008 har Riksbanken under 80 procent av tiden inte uppnått inflationsmålet. Det är alltså mer fel än rätt och det torde inte ge godkänt betyg. Men det finns andra centralbanker som lyckats ännu sämre. Låg inflation var ett globalt fenomen.

Riksbanken

Minus 0,75 procent i ränta

I USA, Japan och Schweiz hovrade inflationsnivån ännu längre tid från målet jämfört med Sverige. Centralbanken i Schweiz blev sämst i klassen och nådde bara inflationsmålet under 9 av 154 månader. Detta trots att den schweiziska styrräntan trycktes ned till minus 0,75 procent.

ANNONS
ANNONS

Begränsat inflytande

Det här är som sagt numera historia. Centralbankernas huvudbry framöver kan mycket väl vara att istället hålla nere inflationen. Men Deutsche Banks sammanställning sätter fingret på en viktig ekonomisk aspekt. Lokala centralbanker, som Riksbanken, har ett begränsat inflytande och möjlighet att påverka i en sammanflätad global värld.

Läs mer: Stockholmsbörsen – bästa börsen i Europa