Det är inte bara framtagandet av vaccinet mot coronaviruset som gått i rekordfart. Vi har dessutom klarat av att göra en rekordvaccinering.

ANNONS

I början av november i år räknar investmentbanken BofA med att hela världen är vaccinerad mot Covid-19 (se diagram nedan).

I alla fall med den fart som man hittills arbetat med.

rekordvaccinering

Det innebär att nästan åtta miljarder individer har fått vaccin (eller i alla fall erbjudits) på mindre än ett år. Elva månader för att vara exakt. Aldrig tidigare har ett vaccin med liknande snabbhet och volym rullats ut över världen. Det är en rekordvaccinering av stora mått.

I dagsläget är 5,3 miljarder vaccinerade, alltså lite drygt två tredjedelar av världens befolkning.

30-procentig kyss

Oavsett vad som händer med alla virusvarianter så har aktiemarknaden gått stärkt ur den här pandemin. Trots att samhället mer eller mindre stängde ned under en period visade sig det ekonomiska systemet vara motståndskraftigt och anpassningsbart.

Exempelvis kom produktionen av bristvaran skyddskläder snabbt igång. Börsen fick inledningsvis en 30-procentig kyss, men repade sig snabbt.

Om än med stor hjälp av stimulanspaket och centralbanker. Men det är ju också en del av den ekonomiska infrastrukturen.

Lägre riskpremie

Nästa gång det kommer någon pandemi, och det lär nog tyvärr hända, kommer inte börsens aktörer initialt bli lika oroliga som denna gång.

ANNONS
ANNONS

Ur ett strikt fundamentalt perspektiv så borde faktiskt riskpremien på börsen justeras ned något efter att världen klarat av coronapandemin med beröm godkänt.

Lägre riskpremie betyder högre värdering på börsen.

Relaterade artiklar:

Sverige spurtar bra i vaccinationsracet. Dagens PS