BofA analys: Rekordlåg värdering av småbolag

Uppdaterad: 04 juni 2023Publicerad: 04 juni 2023
Värderingen av småbolag är på rekordlåg nivå
Enligt denna analys av BofA så är småbolagen kraftigt undervärderade. Kan det vara dags för bottenfiske? (Foto: Pixabay)

”Elefanter galopperar inte” är ett citat från den framgångsrike brittiske investeraren Jim Slater. Det är en metafor vars undermening är att tydliggöra det faktum att småbolag växer fortare än stora.

ANNONS
ANNONS

Det är huvudförklaringen till att mindre företag kursmässigt presterat cirka tre procentenheter högre årlig avkastning jämfört med stora företag under de senaste 100 åren.

Men så är det inte alltid. När osäkerhet råder på börsen dras investerare till stora företag. Så ser det alltid ut. Och så är fallet även nu.

Lägsta värdering av småbolag under det här seklet

Stora företag har haft en betydligt bättre avkastning på börsen de senaste tre åren på Stockholmsbörsen. Det har medfört att värderingen för mindre bolag halkat efter.

Enligt beräkningar från investmentbanken BofA är värderingen för mindre bolag relativt stora bolag den lägsta under det här seklet (se diagram nedan).

Graf visar rekordlåg värdering av småbolag Källa: BofA

ANNONS
ANNONS

30 procents rabatt

Senast skillnaden i värdering, till storföretagens favör, nådde de här låga nivåerna var när techbubblan sprack runt millennieskiftet.

Fortfarande är värderingen för småbolag högre än för stora bolag men relativt sett är de nu 30 procent billigare mätt som P/E-tal mot vad de brukar vara.

Så ser det ut i USA och med all sannolikhet även på Stockholmsbörsen.

Fel sälja småbolag just nu

Färsk statistik från Avanza visade att deras kunder under förra månaden nettosålde småbolagsfonder.

Visst kan oron på aktiemarknaden hålla i sig ett tag till vilket pressar ned värderingen på småbolag.

Men för den långsiktige är det sannolikt klokt att göra tvärtom.

Relaterade artiklar:

Förvånande stilla – börsen i väntan på Godot.

ANNONS
ANNONS