Förvånande stilla – börsen i väntan på Godot

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
Godot
Sven Wollter (tv) och Iwar Wiklander spelar Estragon och Vladimir i Samuel Becketts klassiska "I väntan på Godot" på Göteborgs stadsteater. (Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX/TT)

Det smågrälas i väntan på något – men i övrigt händer inte så mycket. Det är handlingen i pjäsen “i väntan på Godot” – men också börsen just nu.

ANNONS
ANNONS

Med tanke på att det är oroligt i världen, såväl geopolitiskt som finansiellt skulle man kunna tro att det föranlett stora rörelser i flödena till och från de globala börserna. Det har det inte.

Sitter på händerna

Faktum är att de senaste tolv månaderna, enligt en mätning av investmentbanken BofA, netto visat på helt oförändrade flöden till och från världens aktiebörser. Det kan naturligtvis skilja sig mellan förvaltare men sammantaget har inget hänt. Världens största kapitalförvaltare tycks som grupp sitta stilla i båten.

ANNONS
ANNONS

Lugnet före stormen

Men det kan, som BofA visar i grafen, vara lugnet före stormen. När liknande flödesmönster har uppenbarat sig i historien så har det föregått stora utflöden. Så skedde 2007, 2015 och 2018. Och det resulterade som bekant i börsnedgångar, varav finanskrisen 2008 var den mest smärtsamma.

BofA Källa: BofA

I väntan på Godot

Vad som ska utlösa en förändring i flödena denna gång återstår att se. En recession i USA är en given kandidat. Likaså att inflationen biter sig fast på höga nivåer och sätter käppar i hjulen för räntesänkningen. Eller en utvidgad bankkris.

Det finns många presumtiva hot och det är bara att hoppas att historien inte upprepar sig. I annat fall är dagens aktiemarknad som en travesti på Samuel Becketts pjäs ”I väntan på Godot”.

Läs även: Så reagerar börsen vid recession

Läs även: Uppgång föder uppgång på börsen

ANNONS
ANNONS