Dagens PS

Rekordlåg statsskuld i Sverige

Statsskulden
Den svenska statsskulden är rekordlåg. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022

Med alla negativa prognoser om konjunkturen, elpriset och räntor så finns det åtminstone en trygghet att luta sig mot för svenska hushåll. Och det är den svenska statsskulden.

ANNONS
ANNONS

I förra veckans rapport från SCB om finansräkenskaperna “Lånefinansiering allt viktigare för icke-finansiella företag” framgår att statsskulden den sista oktober blev rekordlåg. Skuldkvoten (statsskulden i relation till BNP) sjönk till 38 procent. Det är den lägsta under det här seklet och 3 procentenheter lägre än före pandemin.

Skuld/BNP

Skuldkvoten. (Källa: SCB)

 

Kan hantera kriser 

Aldrig tidigare i modern tid har Sverige haft en starkare ekonomi att använda för att hjälpa företag och hushåll om oket av kostnadsökningar blir för högt. Som jämförelse uppgick skuldkvoten till 75 procent år 2000 innan it-kraschen och 50 procent före finanskrisen. I pengar räknat var statsskulden, enligt Riksgälden, 1 052 miljarder i november. 

Nästan lägst i EU 

Det är bara Estland, Luxemburg och Bulgarien som har en lägre skuldkvot av EU-länderna. I andra änden återfinns Italien, Spanien, Portugal och Grekland. Den sistnämnde toppar rankingen med en skuldkvot på 200 procent. Snittet är över 100 procent inom EU. 

Låg statsskuld men belånade hushåll 

ANNONS

Och en statsmakt som är stadd på kassa är välbehövligt i Sverige då de svenska hushållen, till skillnad från många andra länder, däremot är högt belånade. När SCB för ett par år sedan gjorde en jämförelse med andra länder i Europa hade svenska hushåll i snitt lån på 400 000. Och den lär vara högre nu. Bara Danmark hade högre hushållslån (se diagram nedan).

SCB

Hushållslån, jämförelse. (Källa: SCB)

 
Källa: Globala statsskulderna väntas stiga till 673 000 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS