På 15 år har värderingsmultipeln P/E (aktiekurs delat med vinst) på Stockholmsbörsen stigit med 25 procent. Det är den snabbaste ökningen av alla länder. Förutom förstås USA.

ANNONS

Det visar en sammanställning av banken SEB som jämfört P/E-talet 2021 med P/E-talet 2006, det vill säga strax före finanskrisen.  Att P/E-talet för hela världen (här mätt som MSCI World) har stigit mer än Sverige förklaras av att USA väger så tungt i världsindex.

Sveriges industriomvandling

Den här utvecklingen har flera förklaringar. Men framför allt säger den en hel del om industriomvandling som ägt rum i Sverige. Värderingen av vinsten påverkas ju också av tillväxten i vinsten.

Ju högre vinsttillväxt, desto högre vinstmultipel. Bolag som Evolution Gaming, Embracer, Sinch och EQT var små eller fanns inte 2006. De har nu höga tvåsiffriga eller tresiffriga vinstmultiplar. Och det är nu stora bolag med rekordhöga värderingar.

EQT är Stockholmsbörsen femte största bolag med ett börsvärde på 500 miljarder kronor. Dessutom handlas Stockholmsbörsens tredje största bolag, verkstadsbolaget Atlas Copco, till en vinstmultipel om 40. Det är värderingar som mer liknar snabbväxande IT-bolag.

Källa: SEB

Sverige närmar sig

För 15 år sedan hade Stockholmsbörsen större tyngdpunkt på banker och verkstad med låg tillväxt. Det är ungefär så det fortfarande ser ut i Italien, som jämfört med 2006 nu har lägre vinstmultiplar.

Att USA uppvisar den största förändringen i P/E-tal (38 procent) förklaras främst av kursutvecklingen för de stora teknologibolagen (läs Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, etc).

Det är de överlägset största bolagen på USA-börsen och de värderas till vinstmultiplar mellan 30 och 90.

ANNONS
ANNONS

Men som sagt, Stockholmsbörsen är inte långt efter.

Läs mer:

Statistik – högre inflation sänker Biden. Dagens PS