Dagens PS

Räntehöjning ingen katastrof för börsen

Svårtolkat om hur räntan påverkar börsen? Analysfirman Ned Davis Research (NDR) har försökt reda ut begreppen och funnit att en räntehöjning inte behöver vara så allvarligt för börsen som många förutspår. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 25 dec. 2021Publicerad: 25 dec. 2021

I förra veckan annonserade centralbankschefen i USA, Jeremy Powell, tuffare tag mot inflationen.

ANNONS
ANNONS

Stimulanserna ska börjas tas bort redan i maj nästa år och marknaden har nu diskonterat tre räntehöjningar i USA under 2022.

Storbritanniens centralbank (BoE) höjde i förra veckan räntan liksom Norges Bank. Till och med ECB har reagerat och ska börja minska stödköpen under våren.

Stockholmsbörsen påverkas

Även om Svenska Riksbanken inte tagit armkrok med någon av ovanstående centralbanker kommer Stockholmsbörsen att påverkas av neddragna stimulanser och räntehöjningar i omvärlden.

Med stöd av historiken behöver det dock inte vara nattsvart på börsen. Det visar flera sammanställningar.

ANNONS

Senaste nytt

Historisk empiri

Analysfirman Ned Davis Research (NDR) har i det något svårlästa diagrammet nedan försökt reda ut begreppen.

NDR har samlat in historiska skeden på börsen för snabb respektive långsam åtstramning samt perioder för den första räntehöjningen.

ANNONS

Den gröna kurvan är utvecklingen för börsen i perioder utan någon åtstramning eller räntehöjning.

Graf visar att räntehöjning inte är någon katastrof för börsen

Börsen har inte backat

Som väntat står börsutvecklingen i paritet med graden av åtstramning. Börsen har utvecklats sämre under perioder av åtstramning och räntehöjning. Men börsen har inte backat.

Till och med under år med snabb åtstramning har börsen gått upp eller utvecklats i sidled. Om än efter en initial kursnedgång.

En räntehöjning (blå kurva) är inte märkbart sämre än långsam åtstramning (svart kurva). Innan åtstramningen eller räntehöjningen träder i kraft finns ingen skillnad i kursutveckling.

Värre saker att oroa sig för

Ungefär samma slutsats framkommer från den franska banken BNP Paribas analys. Banken har studerat kurseffekten på USA-börsen före och efter räntehöjningar.

ANNONS

Det är först när räntehöjningen äger rum som det blir en negativ effekt. Och i flertalet av fallen är börsen upp efter både 6 och 12 månader.

Det tycks som om det finns värre saker att oroa sig för på börsen än åtstramning och räntehöjningar.

Relaterade artiklar:

Hur länge till vågar riksbanken att gasa? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS