Senaste nytt

annons
annons

Superinvesteraren Peter Lynch modell: Sälj nu

Superinvesteraren Peter Lynch modell: Sälj nu

Med en årlig avkastning på 29 procent i 13 år skrev amerikanen Peter Lynch in sig i historieböckerna som en av de mest framgångsrika fondförvaltarna någonsin.

Han hade flera värderingsansatser varav PEG (vinstmultipeln relativt tillväxt) är den mest kända. Hans första bok ”One up on Wall Street” är dessutom en investerarklassiker.

Rule of 20

När det gäller hela marknadens värdering hade Lynch också en metod. Den kallades för ”Rule of 20”. Den innebar att börsen bör ha en värdering på P/E 20 minus rådande inflation. Med nuvarande inflation i USA, som enligt senaste statistiken nådde 3 procent, skulle alltså P/E-talet vara 17.

Bra tumregel

Historiskt har det visat sig att den här till synes simpla tumregeln varit ett bra riktmärke för börsen. Bloombergs körning av Peter Lynch ”index” (se graf) visar att börsens värdering har rört sig kring ”Rule of 20” allt sedan 1955. När avvikelserna har blivit för stora har det kommit en korrektion. Såväl upp som ned.

År 2000 var den mest markanta övervärderingen, som följdes av en brant korrektion. Likaså var det mycket riktigt för billigt i botten på finanskrisen 2009, vilket renderade till efterföljande börsrally.

Historiskt stor avvikelse

Om Peter Lynch hade varit verksam nu är det ingen tvekan om hur han hade positionerat sig. Aldrig tidigare har ”Rule of 20” visat på en större avvikelse.

Peter Lynch hade sagt sälj omgående.

ANNONS
ANNONS
Peter Lynch modell "Rule of 20"
Superinvesteraren Peter Lynch skapade en modell för när man skulle köpa eller sälja. ”Rule of 20”. Går man efter hans modell kan man konstatera att dagen börser är kraftigt övervärderade. (Källa: Bloomberg)

Relaterade artiklar:

Investerade du rätt – här är facit över de senaste 10 åren. Dagens PS

Så här investerar världens största placerare. Dagens PS