Vilken revansch detta år ser ut att bli för råvaror. Snart halvvägs in i 2021 är de senaste 10 årens strykpojke av tillgångsslagen nu i överlägsen ledning när det gäller avkastning.

ANNONS

Hittills är avkastningen för råvaror drygt 23 procent. Det är hela 7 procentenheter bättre än tvåan – Bitcoin – som är förra decenniets klara vinnare.

Guld tappar

Utfallet är ganska spretigt. Största förloraren är statsskuldsväxlar med lång bindningstid. Förklaringen är ränteuppgången för den långa räntan (10 år). Guld överraskar med att fortfarande visa negativ avkastning trots inflationsoron.

Bra för fastigheter

Ur svenskt perspektiv är det lite överraskande att fastigheter (REITs) är den tredje bästa tillgången. Så ser det inte ut på Stockholmsbörsen. Likaså kunde man trott att utvecklingen för tillväxtländernas börser skulle vara bättre med tanke på kapitalflödena. Samma sak gäller Europabörserna som utvecklats sämre än USA-börserna. Detta trots starka kapitalflöden och större inslag av värdeaktier.

ANNONS
ANNONS

Stockholmsbörsen tvåa

Förra decenniets tvåa – tekniktunga Nasdaq – har påverkats negativt av sektorrotationen men mäktar ändå med drygt 4 procents uppgång hittills i år. Hade Stockholmsbörsen varit med i sammanställningen hade den glidit in som stark tvåa. Gott så.

Bästa investering över 10 år
Bästa tillgångsslag de senaste 10 åren. (Källa: Compound Advisors)