Trots kritik - Svenska pensioner bland de bästa i världen

Uppdaterad: 09 okt. 2022Publicerad: 09 okt. 2022
Svenska pensioner
Enligt denna analys är det bara Holland och Australien, vid sidan av de nordiska länderna, som har ett pensionssystem som överträffar det svenska av de 43 länderna som är med i rapporten.(Foto: Pixabay)

Det klagas titt och tätt på att svenska pensioner och pensionssystemet inte är tillräckligt. Kritikerna brukar framhäva att pensionerna är för låga och att pensionssystemet inte är uthålligt. Det må stämma i enstaka fall.

ANNONS
ANNONS

Men när det gäller systemets robusthet och den generella storleken på pensionen så ligger faktiskt Sverige i en internationell jämförelse i världstoppen. Svenska pensionärer är att gratulera. Det är bara sex länder som har ett bättre pensionssystem.

Det visar en mätning av Mercer CFA Institute som står bakom Global Pension Index Mercer CFA Institute Global Pension Index | Mercer Canada.

Pensionens storlek väger tyngst

Så illa är det inte för svenska pensioner. Förutom de övriga fyra nordiska länderna är det bara Holland och Australien som har ett pensionssystem som överträffar det svenska av de 43 länderna som är med i rapporten.

Analysen baseras på flera faktorer. Den utbetalade pensionen i relation till den tidigare lönen väger dock tyngst i sammanställningen.

Andra viktiga parametrar är pensionssystemets uthållighet och reglering.

Källa: Mercer CFA Institute, Global Pension Index.

Island toppar

Bäst pensionssystem har enligt rankingen Island. Med hjälp av avsättningar från såväl arbetsgivare som anställda ger det, tillsammans med den statliga pensionen, den högsta pensionen.

Island har också liten skillnad mellan kvinnor och män. Sist i rankingen hamnar Thailand och Argentina.

Japan och Österrike är två länder med hög BNP som ligger förvånansvärt långt ned i pensionsmätningen.

Relaterade artiklar:

Forskare sågar höjd pension för alla. Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS