Utvecklingen för de svenska elpriserna har blivit en följetång i media. Prisrekorden har slagits ett antal gånger. I snitt är prisuppgången ungefär en fördubbling mot nivån för två år sedan. Det är mycket. Men Tyskland har det betydligt värre och sätter perspektiv på våra problem.

Femfaldigade elpriser

Värst är det sannolikt i Tyskland. Där har elpriserna femfaldigats i år jämfört med 2020. I höst har ett ovanligt kallt väder, stigande efterfrågan, svag vind och nedstängda kärnkraftverk pressat upp priset till rekordnivåer. I förra veckan nådde priserna för första gången över 250 euro per megawattimme. Det är betydligt mer än elpriserna i södra Sverige och dubbla nivån jämfört med elpriserna i resten av Sverige.

I förra veckan nådde priserna för första gången över 250 euro per megawattimme.


Totalstopp sedan 22 december

Den uppkomna situationen har förvärrats av att Ryssland till och från strypt tillgången på naturgas till Tyskland. De senaste månaderna har utbudet av naturgas från Ryssland pendlat mellan noll och 20 procent jämfört med tidigare (se diagram nedan). Från och 22 december är det totalstopp i leveranserna.

ANNONS

Det är ofrånkomligt att misstänka att Rysslands använder tillförseln av naturgas som politiskt påtryckningsmedel. Det är måhända ett effektivt vapen här och nu, men det är inte den profilen på en energileverantör man vill ha i det långa loppet.

Ryssland strypt tillgången på naturgas till Tyskland
De senaste månaderna har utbudet av naturgas från Ryssland pendlat mellan noll och 20 procent jämfört med tidigare.

Läs även: Längsta nedgången i europeiska gaspriser på ett år [Dagens PS]