Senaste nytt

annons

Ny rankning – aktierna du ska äga

Ny rankning – aktierna du ska äga

Hexagon, ABB och Alfa Laval. Det är trion av verkstadsbolag på Stockholmsbörsen som kommer bäst ut av EU:s föreslagna nya miljörankning, kallad Taxonomy.

ANNONS

Det visar en analys av banken DNB som i en ambitiös genomgång har applicerat de kommande kriterierna på verkstadssektorn.

Köp- och säljtryck

EU:s mål med införandet av Taxonomyn är att styra kapitalet till mer miljömässiga investeringar för att på så sätt påverka bolagen att bli mer miljövänliga.

Taxonomyn kommer att börja tillämpas från nästa årsskifte och innebär att alla bolag med fler än 500 anställda ska redovisa sina gröna intäkter.

Det är också från det datumet fondbolagen beräknas följa förordningen. Anpassningen från fondbolagen kommer, tror DNB, resultera i ett köp- och sälj-tryck i ett flertal bolag på Stockholmsbörsen.

Volvo i botten

DNB bedömer att mellan 35 – 50 procent av försäljningen för ovannämnda trio kommer att kategoriseras som grön omsättning enligt Taxonomyn.

Det kommer sannolikt att innebära att fondbolag som vill kalla sig ESG-fonder tvingas att vikta upp aktierna.

I andra änden av verkstadssektorn återfinns Dometic, Volvo och Nobia där DNB skattar att högst tre procent av försäljningen går att kategoriseras som grön försäljning.

Nibe i riskzonen

Mest överraskande i analysen är nog att värmepumpsbolaget Nibe och kylgrossisten Beijer Ref bara förväntas få 15 respektive 12 procent av sin försäljning bedömd som grön omsättning.

ANNONS
ANNONS

Båda bolagen är populära investeringar för sin miljöprofil och har värderingar därefter. Det kan se annorlunda ut om ett år.

Läs mer från Investerardygnet >>