Nu krymper Sverige utan invandringen

Uppdaterad: 06 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
Sverige krymper utan invandring. Ännu ingen panik, men om trenden håller i sig bör nationalekonomerna titta på hur andra länder löst problemet. (Foto: Pixabay)

Ett lands, givetvis även Sveriges, ekonomiska tillväxt beror till stor del av demografins utveckling. Befolkningstillväxt gynnar ekonomisk tillväxt.

ANNONS
ANNONS

Det är därför man kan se hur länder med en minskande befolkning och nativitet hittar på allehanda trick för att stoppa utförslöpan.

Tjeckien och Ungern är länder som lyckats vända trenden.

Höga fruktbarhetstal

Sverige har tillhört de länder i Europa med högst födslotal per kvinna, eller fruktbarhetstal som det också kallas.

En av anledningarna tros vara den utbyggda barn- och mödravårdsomsorgen. Den delas med resten av de nordiska länderna.

Men också av Frankrike. Samtliga har haft höga fruktbarhetstal.

ANNONS
ANNONS

Födslotalen fallit sedan 2010

Men nu har något hänt. 2010 födde varje kvinna i Sverige i genomsnitt två barn. Sedan dess har fruktbarhetstalen fallit varje år. Nu är den nere på 1,67 barn.

Det är fortfarande högt i internationell jämförelse men 17 procent lägre än 2010. Italien ligger exempelvis på 1,26 barn och Sydkorea på 0,81, enligt färsk statistik från World of Statistics.

Och nedgången för Sverige är lägre än i grannländerna Norge och Finland.

Källa: World of Statistics

Nu brukar födslotalen gå i vågor.

Efter hög nativitet sjunker i regel talen. Likaså finns det en koppling till ekonomin i stort. Efter den ekonomiska påfrestningen i Sverige i början på 1990-talet föll barnafödandet.

ANNONS

Likaså efter finanskrisen. Pandemin har förmodligen gjort sitt till.

Sverige krymper

Om inte barnafödandet repar sig så står Sverige inför en ny situation. Det krävs nämligen cirka 2,1 barnafödslar per kvinna för att befolkningen i ett land skall vara konstant.

Just nu minskar alltså Sveriges nuvarande befolkningen. Att Sveriges befolkning ändå ökar beror helt och mer därtill på invandring.

Om Sverige ska fortsätta att strama åt invandringen, och fortfarande vill ha en växande befolkning, kanske man ska kika på Ungern.

Relaterade artiklar:

BofA: Rekordlåg värdering av småbolag.

ANNONS
ANNONS