Med statistik kan det mesta ledas i bevis. Så och framtidens aktiemarknad. Undersökning visar det historiska utfallet för börsen när de första 100 börsdagarna, som vi nu har passerat, har genererat en uppgång på över 10 procent.

Resultatet borde vara en lisa för själen för oroliga investerare, och kommer från analysfirman LPL Research.

Oktoberkrasch undantag

Oddsen är nämligen mycket goda att även resten av 2021 blir bra. Av de 19 gånger sedan 1950 då USA-börsen stigit mer än 10 procent de första 100 dagarna så är det egentligen bara en gång (1987) som inte resten av året blivit bra.

Läs också: Goldman Sachs-analys: Därför fortsätter börsen upp

Då var det den omtalade oktoberkraschen (-30 procent på en dag) som delvis orsakades av att dataprogram satte igång säljprogam på börsen.

Bättre odds på Stockholmsbörsen

Det verkar således som om framgång föder framgång. Oddsen att resten av året skall bli bra är hela 84,2 procent. I genomsnitt har börsen under resterande året levererat hela 8,6 procent. Det är betydligt bättre jämfört med år som inte startat med en 10 procentig uppgång (5,2%).

Analogt med det här resonemanget skulle kanske Stockholmsbörsen ha ännu bättre odds för resten av året. Hittills är ju hemmabörsen upp 17 procent efter de första 100 dagarna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>