Dagens PS

Masslakt på kinesiska teknologibolag

Kinesiska teknologibolag
Draken jagar sin egen svans. Den inofficiella förklaringen lär vara att de styrande anser att teknologibolagen utgjorde ett hot mot både makten och jämställdheten i Kina. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 dec. 2021Publicerad: 26 dec. 2021

När Kinas kommunistparti för ett år sedan stoppade Alibaba från att börsnotera dotterbolaget Ant Group (fd Alipay) var det startskottet för en våg av inskränkningar riktade mot de stora kinesiska teknologibolagen.

ANNONS
ANNONS

Den inofficiella förklaringen var att de styrande ansåg att teknologibolagen utgjorde ett hot mot både makten och jämställdheten i Kina.

Stora summor förlorade

Den här utvecklingen gick naturligtvis inte marknaden förbi. Men att kursutvecklingen skulle bli så dramatisk överraskar nog de flesta. Förmodligen även det styrande kommunistpartiet.

Det är många kineser som förlorat stora summor under året och torde ifrågasätta, om än inte officiellt, det styrande garnityret. Det gäller tyvärr även svenska innehavare av kinafonder som innehåller kinesiska teknologibolag.

ANNONS

Senaste nytt

Halvering från toppen

Räknat från toppen i februari har nämligen index för teknologibolagen noterade på Hong Kong börsen (Hang Seng TECH Index) halverats. Det är i nivå med kursutvecklingen i samband med att techbubblan sprack vid millenniumskiftet.

I Kina slår politik teknik

ANNONS

Och att det inte har något att göra med halvledarbrist eller aversion mot teknologiaktier i allmänhet framgår av diagrammet nedan.

Den visar kursutvecklingen för Alibaba jämfört med teknologitunga amerikanska indexet Nasdaq 100.

Alibaba var för ett år sedan världens sjätte största bolag mätt i börsvärde. Efter en halvering av börskursen återfinns Alibaba på plats 30. Det sägs att teknik alltid slår politik.

I Kina gäller inte den devisen.

Läs mer:

Ännu en krasch i kinesiska fastighetsbolag – ännu värre än Evergrande. Dagens PS

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS