Oavsett profetior och hög kortsiktig volatilitet – över tid har vi en förvånansvärt stabil börs. 

ANNONS

I förra veckan var den välrenommerade amerikanske investeraren Stanley Druckenmiller citerad i media för sin syn på världsekonomin i allmänhet och börsen i synnerhet. På frågan om börsens framtid gav han den dystra profetian att kurserna skulle vara oförändrade i ett decennium framåt. 

Tillgångsbubbla 

Druckenmiller såg just nu den största osäkerheten på aktiemarknaden under sin 45-åriga karriär. Värderingarna är höga. Och han bedömde att det blåsts upp en stor tillgångsbubbla i kombination med höga räntor som är ohälsosam. Druckenmiller kan mycket väl få rätt. Men utgår vi från historien så kommer det inte att bli fullt så illa. Exempelvis kan man titta tillbaka på de senaste 25 åren. Det har varit en minst sagt turbulent period i börshistorien.  

Katastrof på katastrof 

Det började med ett börsras på 30 procent 1997. Fortsatte med en punkterad techbubbla vid millennieskiftet då aktiekurserna föll tre år i rad. Det följdes upp av en finanskris där börsen nästan halverades i värde. Därpå följde skuldkris i Europa, minusränta, krig i Europa, högsta inflationen på 50 år, den snabbaste räntestegringen någonsin. För att nu nämna några händelser. 

Som snittet senaste 200 åren

Trots det har börsen tuffat på som vanligt. Konsultfirman McKinsey har analyserat just de här senaste 25 åren och noterat att det varit en volatil resa på börsen. Likväl har avkastning på indexet S&P500 varit 9 procent per år och 6,8 procent årligen justerat för inflation. Och det är precis vad avkastningen varit i snitt under de senaste 200 åren (se diagram nedan).

Källa: McKinsey

Börsen stabil över tiden

Slutsatsen i McKinseys analys är att inte som investerare ryckas med av kortsiktiga kursrörelser utan att höja blicken. Börsen är stabil över tiden. Och att vara investerad på aktiemarknaden över tiden är lönsamt. Och det gäller även för Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Varningar efter rekordvärderingar på techbolag [Dagens PS]

Läs även: Hedgefonder indikerar börsnedgång [Dagens PS]