Finansbubblor kommer och går men sällan består. Så har det sett ut på finansmarknaden i alla tiden. Investmentbanken BofA har sammanställt en deskriptiv graf på de tio största finansbubblor som banken har identifierat de senaste 50 åren.

ANNONS

Nio stycken bubblor har pyst ihop med tiden. Allt från guld och Japan till Tech och Biotech.

Halverade FANG-bolag

Senast i raden är de så kallade FANG-bolagen (Facebook, Amazon, Netflix, Google) som i genomsnitt har halverats senaste halvåret.

Samma sak för ARKK som står för fonden Ark Invest med den mediala frontfiguren Catherine Wood. Ark Invest investerar tematiskt utan, tycks det, någon större hänsyn till värdering.

Hon var något av en superstar fram till halvårsskiftet 2021. I portföljen fanns alla högoktaniga tillväxtbolag på USA-börsen. Den kompositionen har inte fungerat senaste året.

Jämförelse olika finansbubblor

Bitcoin upp 1000 procent

Men det finns fortfarande ett undantag i redovisningen av dessa finansbubblor, nämligen bitcoin. Trots årets nedgång på 30 procent i svenska kronor så har det fortfarande varit en fantastisk investering för de som kom in tidigt.

Bitcoin är fortfarande upp nästan 1000 procent (10 – faldigat) på några år. Bitcoin har varit det senaste decenniets överlägset bästa tillgångsslag.

ANNONS
ANNONS

BofA har ingen prognos för hur det ska gå för bitcoin härifrån.

Men att döma av tyngdkraften i dessa finansbubblor finns risken att bitcoin snart inte är ett undantag i sammanställningen.

Relaterade artiklar:

Generation Z kraschlandar på börsen. Dagens PS