Dagens PS

Ingen rusning till kontoren – aktier kan drabbas

Kontoren
Kommer kontoren att fyllas på igen efter pandemin? (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Skulle det visa sig att det inte blir någon rusning tillbaka till kontoren efter pandemin kan fastighetsbolagens aktier bli lidande. 

ANNONS
ANNONS

De svenska fastighetsbolagen fortsätter att framhäva att efterfrågan och hyresnivåerna för kontor inte har påverkats av pandemin och hemmajobb. Det ligger i fastighetsbolagens intressen att måla upp den bilden. De kan också ha rätt. Än så länge går det inte att utläsa något ur fastighetsbolagens resultaträkningar. Det saknas också bra statistik i Sverige huruvida de kontorsanställda går tillbaka till jobbet eller inte.

Inte positivt för kontorsfastigheter

Om man skall döma från utvecklingen i USA står dock kontorsmarknaden inför stora förändringar. I USA kan man följa utvecklingen nästan i realtid via inpasseringsföretaget Kastle Systems. Den är allt annat än positiv för kontorsfastigheter.

40 procent under normalnivå på kontoren

Enligt statistiken (se graf nedan) är beläggningen fortfarande bara 40 procent jämfört med före pandemin. Det är förvisso en fördubbling jämfört med bottennivån i april 2020 men fortfarande överraskande lågt. Exempelvis är färre tillbaka på kontoret nu jämfört med när virusvarianter omikron slog till vid årsskiftet.

Kastle

Fabege och Wihlborgs har störst exponering

Med den här farten i återhämtning lär det ta flera år innan antalet kontorsanställda är tillbaka på samma nivå som 2019. Och en berättigad fråga är om det någonsin blir som förut. Att jobba hemifrån har blivit en löneförmån och ett konkurrensmedel att locka talanger och anställda. Inte ens på hippa företag som Spotify, med de modernaste kontoren, är anställda tillbaka på kontoren.

ANNONS

Om nuvarande nivå blir bestående kommer efterfrågan och hyror på kontor att bli lidande. Då finns det anledning att vara försiktig med kontorstunga aktier som Fabege, Wihlborgs, Corem och Castellum.

Läs även: Excessernas tid är förbi – ett sundhetstecken för börsen  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS