Dagens PS

Excessernas tid är förbi – ett sundhetstecken för börsen

Sundhetstecken
Det är inte champagne-tider för tillväxtbolagen längre – ett sundhetstecken för börsen i stort. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 01 maj 2022Publicerad: 01 maj 2022

Högt värderade aktier har tagit rejält med stryk den senaste tiden – något som är ett sundhetstecken för Stockholmsbörsen. 

ANNONS
ANNONS

Under det senaste året har aktieägare fått lära sig vådan av att investera i högt värderade aktier. Efter pandemin infann sig någon slags eufori på Stockholmsbörsen för att satsa pengar i tillväxtaktier. Oavsett värdering.

Checkin.com har fallit 83 procent 

Den kanske mest anmärkningsvärda resan var noteringen av teknikföretaget Checkin.com sommaren 2021. Introduktionen var 20 gånger övertecknad och aktien steg med 1 300 procent under de första tio handelsdagarna. På toppen, vid kurs 217 kronor, värderades varje omsättningskrona i bolaget till över 250 kronor. Sedan dess har kursen fallit med 83 procent till under 40 kronor.

Relevans mellan värdering och nyckeltal

Och det finns gott om andra exempel. Senkomna aktieägare i Sinch och BICO Group har den hårda vägen fått lära sig att det krävs en viss relevans mellan företagens nyckeltal och värdering. Men det här är inget lokalt fenomen. Så har det sett ut på andra aktiemarknader också. Och som vanligt är USA riktkarlen.

Tillbaka till  

I diagrammet nedan har investmentbanken Morgan Stanley ritat in kursgrafen för de 15 procent högst värderade bolagen i termer av värderingsmultiplar som ingår i indexet S&P500. Här ingick många förlustbolag. För två år sedan – alltså i samband med pandemin – utgjorde de 6 procent av S&P500. Ett år senare var vikten hela 11 procent. Ytterligare ett år senare är vikten tillbaka på 6 procent. Och där har den nu varit ganska stabilt under några månader.

Excesser

ANNONS

Sundhetstecken för Stockholmsbörsen

Det här talar för allt är som vanligt igen. Marknadens tillnyktring är klar. Lärdomen är att inga träd växer till himlen. Det kommer att ta tid innan vi får se tresiffriga P/E-tal igen på Stockholmsbörsen. För aktiefundamentalisterna är det goda nyheter och en viss upprättelse. För spekulanter och traders inte lika så. Men för Stockholmsbörsen borde det vara positivt. En sundare och normalare värdering ökar trovärdigheten och förtroendet som marknadsplats.

Läs även: Visst finns det ljusglimtar trots inflationen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS