Kring årsskiftet brukar årets förloraraktier få en extra knuff söderut. Fondbolagen brukar då rensa sina innehavslistor på aktier med svag utveckling.

ANNONS

Anledningen är att fonderna inte vill skylta med att ha haft förloraraktier i portföljen.

Realisera förluster för att kvitta vinster

Dessutom passar privatpersoner och företag på att göra sig av med positioner som genererat negativ avkastning för att realisera förluster som kan kvittas mot vinster.

Med införandet av ISK och Kapitalförsäkringar har just de utförsäljningarna avtagit något.

Realisation

Det kan alltså öppna för realisation på vissa aktier. Och att döma av historien är det just dessa aktier som har störst möjlighet att ge bra avkastning under de närmaste månaderna.

Investmentbanken Goldman Sachs har analyserat hur fjolårets sämsta aktier (laggards) har utvecklats under första kvartalet på det nya året.

Satsa på förloraraktier 2022

Förloraraktier avkastar bättre kommande år

Det visar sig att i snitt har förloraraktier utvecklats 1,2 procentenheter bättre än index de senaste 18 åren. I fjol var utfallet hela 13,2 procentenheter bättre.

ANNONS
ANNONS

Det är långt ifrån alla år som det är bättre att satsa på ”förloraraktier” under första kvartalet men oddsen är 55 procent under de senaste tio åren.

Bra kandidater

Om den här strategin ska användas på Stockholmsbörsen så är aktier i Stillfront, Saab, Securitas, BHG, Pandox, Loomis och Desenio sannolikt några bra kandidater att hålla utkik efter under mellandagarna.

Läs mer:

Statistiken talar för börsen även 2022. Dagens PS