Svenska företag framhåller gärna i sin kommunikation hur mycket gott de gör för miljön. I årsredovisningarna upptar avsnitt om hållbarhet och miljö numera nästan halva rapporten. Så även ICA när vi studerar deras rapport.

ANNONS

Svenska företag ligger säkerligen i framkant i ett internationellt perspektiv men i Europa finns det andra företag och länder som tycks ligga före.

Financial Times mäter förbättringar

För andra året i rad har tidningen Financial Times Financial Times (ft.com) , tillsammans med Statista, rankat de bästa bolagen i Europa utifrån miljöperspektiv.

Ju mer bolagen har reducerat sina utsläpp av koldioxid relativt sin omsättning, desto högre ranking. Mätningen avser den genomsnittliga förbättringen mellan 2015 och 2020.

ICA på pallplats

Bästa miljöbolag 2022, med de här urvalskriterierna, blev det schweiziska datortillbehörsbolaget Logitech följt av italienska CAP. På tredje plats kommer det första svenska bolaget i form av ICA.

ICA på tredje plats när Financial Times rankar miljöförbättringar. (Källa: Financial Times)

Dagligvarujätten har i genomsnitt reducerat utsläppen av koldioxid med 42 procent per år sedan 2015. En imponerande bedrift.

ICA enda svenska bolag på listan

Men annars är det faktiskt tunt med svenska representanter på listan. Storbritannien är det land med flest bolag på listan – 120 stycken. Det var mer än dubbelt så många som tvåan Tyskland.

Frankrike intar bronsplatsen. Men, värt att hålla i åtanke, det är alltså bara förbättringarna som inkluderas i den här mätningen. Inte huruvida bolaget är bra för miljön.

ANNONS
ANNONS

Holländska kemibolaget AkzoNobel, som intar niondeplatsen i rankingen, må ha reducerat sina utsläpp men något miljöbolag är det knappast.

Relaterade artiklar

417 olika elbilsmodeller – kampen med Tesla hårdnar. Dagens PS