Tesla är den överlägset största elbilstillverkaren i världen – men med över 417 olika elbilsmodeller som konkurrerar så tappar nu Tesla marknadsandelar, visar nya data från Sanford Bernstein. 

ANNONS

Att elbilsjätten växer så det knakar har knappast undgått Teslas nästan 100 000 svenska aktieägare (mest ägda utlandsaktien i Sverige). Om målet uppnås 2030 om 20 miljoner sålda bilar kommer Tesla med marginal att vara världens största biltillverkare. Men det finns en del oroande tecken på att konkurrensen är tuffare än väntat.

konkurrerar med 417 olika elbilsmodeller

Det är investmentbanken Sanford Bernstein som ställt samman bilstatistik från förra året och konstaterar att Tesla faktiskt tappar marknadsandelar inom det viktigaste segmentet.

Tesla är fortfarande den överlägset största elbilstillverkaren i världen men under fjolåret sjönk Teslas andel av globalt sålda elbilar från 28 till 26 procent. Det är första gången andelen minskar.

antal sålda elbilsmodeller
(Källa: Sanford Bernstein)


Marknaden fördubblad

I Sanford Bernsteins analys lyfts den snabba tillväxten och alla nya konkurrenter fram som förklaringar. Under 2021 fördubblades marknaden till nästan 3,6 miljoner sålda elbilar globalt. Men samma ökningstakt har också skett för antalet nya elbilsmodeller.

417 elbilsmodeller

Sammanlagt finns det nu hela 417 elbilsmodeller på marknaden. Tesla har två storsäljande modeller – Y och 3 – som var och en sålde drygt 400 000 ex under fjolåret. Det är framför allt Kina som står för ett utökat utbud. Där saluförs nu, enligt Sanford Bernstein, hela 254 olika elbilsmodeller.

ANNONS
ANNONS

Kan missa målet

Om Tesla kommer att fortsätta att tappa två procentenheter i marknadsandelar för elbilar varje år framöver kommer inte vd Elon Musks mål att infrias. Och det kommer heller inte att gå aktiekursen obemärkt förbi.

Läs även: Så kan Tesla bli världens största biltillverkare [Dagens PS]