Senaste nytt

annons

Hyresras väntar – så arbetar framtidens företag

Hyresras väntar – så arbetar framtidens företag

Bara 26 procent av framtidens företag ser framför sig ett huvudkontor där alla sitter och jobbar fem dagar i veckan och som fram tills nu varit den allenarådande arbetsstrukturen.

ANNONS

Resten tror på ett helt decentraliserat kontor eller flera mindre hubbar. En majoritet (70%) tror att antalet dagar på kontoret är max tre i veckan. Resten av tiden arbetas det från hemmet eller motsvarande.

Den här statistiken kommer från en undersökning av Initialized Capital som har frågat företrädesvis unga startup-bolag i USA om var och hur deras huvudkontor skall etableras.

Trendsättande bolag

Det finns gott om prognoser om hur framtidens kontorsmarknad kommer att påverkas av den pågående pandemin.

Vissa pekar på en oförändrat beteende medan andra spår en substantiell lägre efterfrågan som följd av mera permanenta hemmakontor.

Eftersom nya trender vanligtvis börjar hos den unga generationen är den här undersökningen högintressant.

Hyresfall i San Fransisco

För ett år sedan ville nästan hälften placera huvudkontoret i Silicon Valley.

Nu är förstahandsvalet (42%) istället ett utspritt och fjärruppkopplat kontor. Det fanns inte ens på kartan för ett år sedan.

ANNONS
ANNONS

Det här är visserligen USA och en speciell målgrupp men de kan mycket väl sätta trenden. Och det sker nu. Hyrorna har redan fallit i ”Bay Area” i San Fransisco med 24 procent sedan pandemin startade.

Källa: Initialized Capital
Källa: Initialized Capital

Läs mer från Investerardygnet >>