Allt fler tror – eller hoppas – på att börsen nu har vänt. Men Bank of Americas checklista visar något helt annat. 

ANNONS

Efter en börsrusning på nästan 10 procent på lika många dagar börjar allt fler tro på att börsen har vänt på riktigt. Även en del negativa mäklarfirmor har kapitulerat de senaste dagarna. Men fortfarande finns det skeptiker och en del observationer som inte stämmer.

Arbetslösheten har inte stigit

Dit hör en checklista för börsbottnar som investmentbanken BofA tagit fram (se tabell nedan). Det är 10 faktorer som nästan alltid inträffar innan björnmarknaden tar slut. Där återfinns bland annat att arbetslösheten skall stiga och att centralbanken börjat sänka räntan.

Checklistan inte avprickad

Under de sju senaste stora börsrasen har man kunnat bocka av minst åtta av dessa signaler. Vid de två senaste nedgångarna – finanskrisen och pandemin – har minst nio infriats. Men så är inte fallet denna gång.

Bank of America
Källa: Bank of America

Rule of 20

Längst till höger i tabellen framgår hur många av boxarna som fortfarande inte är avprickade. Det är faktiskt bara fyra av tio kriterier som är uppfyllda. En av dem är ”Rule of 20” som innebär att P/E-talet på börsen plus inflationen skall vara under 20. Börsen har aldrig vänt upp innan just den nivån har uppnåtts. Just nu är den i USA på cirka 24.

Svårtolkad börs

En annan variabel som alltid har inträffat före botten är att tvåårs-räntan har fallit en halv procent. Det har heller inte inträffat ännu. Visst kan det hända att börsen redan har vänt. Men det bekräftar i så fall hur unik och svårtolkad den här börscykeln har varit.

ANNONS
ANNONS

Läs även: BofA: Så styr inflationen värderingen på börsen [Dagens PS]