För drygt ett år sedan var musikjätten Spotify Sveriges största bolag mätt i börsvärde. Då – 22:e februari – uppgick marknadsvärdet till 600 miljarder kronor. Nu är 70 procent borta vilket motsvarar över 400 miljarder kronor.

ANNONS

I pengar räknat är kraschen för Spotify det det näst största värdetappet någonsin för ett svenskt publikt bolag, om än noterat på Nasdaq i USA.

Det är bara Ericssons genomklappning efter millennieskiftet – från 1 800 till 55 miljarder kronor – som varit större.

Aktiekurs Spotify
Källa: Avanza

Dubblat omsättningen

Det intressanta är att det inte tycks bero på att verksamheten havererat. Som synes av grafen nedan har antalet abonnenter till Spotify fortsatt att strömma till i jämn takt.

När Spotify noterades i april 2018 hade streamingjätten 157 miljoner abonnenter. Nu är antalet abonnenter 422 miljoner och omsättningen har dubblats.

Men priset är 40 procent lägre än första handelsdagen.

Kundtillväxt Spotify
Källa: Compound

Kraftig rabatt

Förklaringen är marknadens värdering. I februari 2021 ansågs varje omsättningskrona i Spotify vara värd 7 kronor. Det var ett häftigt premium mot hur indexet S&P500 värderade andra bolag (3 ggr).

Nu vill investerare bara betala 1,6 kronor per omsättningskrona vilket nu istället är en kraftig rabatt. Detta trots  att man till och med uppvisat vinst, om än bara på kvartalsbasis.

ANNONS
ANNONS

Daniel Ek har storhandlat

Utvecklingen för streamingjätten Netflix har självklart spelat in. Men Spotify har till skillnad från Netflix inte tappat abonnenter. Trots det har kursfallet i Spotify varit lika stort som i Netflix.

Det är i det perspektivet lätt att förstå Spotifys grundare och VD Daniel Eks färska investering om en halv miljard kronor i Spotify.

Relaterade artiklar:

Aktiepotential: Här är SAABs nya möjligheter. Dagens PS