Dagens PS

Galen tillväxt i kryptovalutor – så mycket har de ökat

Kryptovalutor, en galen tillväxt
En kraftig tillväxt av olika typer av kryptovalutor skapar många frågor om marknaden. (Foto: Daily Tech, Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 juli 2021Publicerad: 13 juli 2021

Om någon tycker att antalet bolag på Stockholmsbörsen har ökat lavinartat så är det inget mot marknadens tillväxt i antal kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Det finns nu cirka 4 500 olika kryptovalutor i världen. En enorm tillväxt från närmast inga så sent som 2012. Det går alltså mer än fyra kryptovalutor på varje noterad svensk aktie.

I termer av tillgångsslag så måste det vara den snabbaste tillväxten för något tillgångsslag i historien. Marknadsvärdet för alla kryptovalutor är nu runt 17 000 miljarder kronor, det vill säga ungefär i 1,5 gånger Stockholmsbörsens marknadsvärde.

Tillväxt i kryptovalutor

Källa: Statista

Men det är betydligt mer snedfördelat än Stockholmsbörsen. De 20 största kryptovalutorna, med Bitcoin i täten, svarar för cirka 90 procent av marknadsvärdet.

Extrem likviditet

Likviditeten kan man inte klaga på. Dagligen omsätts nästan 10 procent av hela marknadsvärdet. En i börssammanhang osannolik hög omsättning. Det torde i första hand gynna den nyligen noterade marknadsplatsen Coinbase. Men det finns också ett gäng andra marknadsplatser.

Dogecoin

Men även om antalet kryptovalutor har skjutit i höjden innebär det inte att instabiliteten och volatiliteten har avtagit. I början av året var exempelvis kryptovalutan Dogecoin den kursmässigt starkaste valutan. Ett tag var kursen upp över 14 000 procent från årets början!

ANNONS

Sedan var Teslas VD Elon Musk ute och tvittrade i maj om att kryptovalutan Dogecoin var ett skämt. Efter det har kursen för Dogecoin fallit med hela 78 procent.

Tummelplats för spekulation

Det är med andra ord fortfarande inget för änkor och faderslösa att investera i. Kryptovalutor tycks fortfarande främst vara en tummelplats för spekulation.

Enligt en undersökning av Financial Conduct Authority (se diagram nedan), som frågat över 1 100 investerare i kryptovalutor, var det nästan 40 procent som först och främst såg det som ett spel.

Anledning till att investera i kryptovaluta

Källa: Financial Times

Men det går också att utläsa ur undersökningen att andelen seriösa investerare ökar. Oavsett vad investerare anser om tillgångsslaget finns det anledning att följa utvecklingen.

Relaterade artiklar:

Kryptogrupper flyr regleringar. Dagens PS

ANNONS

Indien nobbar guld – föredrar krypto. Dagens PS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS